Šta je ZEN?

Početna / Šta je ZEN?

Šta znači ZEN?

Zen je jedna od škola kineskog budizma. Dolazi od japanskog izgovora kineskog slova koje označava indijsku reč za meditaciju. Škola je taj naziv dobila zbog naročitog naglaska koju  je stavila na negovanje uma.  Reč ZEN pored toga što označava ime škole, označava i svrhu njenih nastojanja, pa se tako često upotrebljava u značenju probuđenja, konačne istine ili prave prirode.

Pozitivne misli i energija ostvareni pomoću zena pomažu u uklanjanju negativne energije i stresa. Zen je stav koji označava svesnost svakog trenutka u potpunosti.

Čajna ceremonija, uređenje vrtova, poezija i slikarstvo bivale su delatnosti u kojima su mnogi umetnici bili istovremeno i učitelji zen-a. Vrtovi od peska i kamena do vrhunca dovode jednostavnost i čistotu osećanja čoveka prema prirodi i univerzumu i predstavljaju demonstraciju filozofije zen budizma. Suština zen-a je u vođenju spontanog i prirodnog svakodnevnog života i u trazenju lepote i jednostavnosti što se izražava kroz kratka kazivanja i dijaloge koja se na japanskom nazivaju ’koan’ a jednostavan prevod bi bio – zen priče.