Nauči da voliš sebe u 2020.

Početna / Blog / Nauči da voliš sebe u 2020.
Nauči da voliš sebe u 2020.

Nauči da voliš sebe u 2020.

2020: Nova godina – novi početak, ali i novi izazov.

Kako pobeći od svakodnevne rutine i mnogobrojnih stresova? I promeniti i zavoleti sebe u Novoj 2020. godini? Kako naći balans i postati Zen?

Sebi često poželimo “da ova Nova godina bude bolja od prethodne” i odlučimo da nam treba promena. Svesni smo da želimo da nam kvalitet života bude bolji u sledećoj godini, ali kako do te promene doći? Kako naći balans u užurbanom 21. veku? Kako zavoleti sebe – kada nemamo vremena za to?

Gde uglaviti par sati za rad na sebi u moru svakodnevnih obaveza? Iako često jedna od odluka koju januara donesemo bude usmerena upravo ka tome, retko sami sebi postavimo putanju kojom treba ići.

Stres je svuda oko nas.

Kada se osvrnemo na godinu za nama, obično se pored srećnih trenutaka, setimo svakodnevnih stresova i problema. Čini nam se iz dnevne rutine ne može izaći, te se neprestano vrtimo u naizgled bezizlaznom krugu.

Odlazimo na posao gde doživljavamo stresne situacije, prouzrokovane mnoštvom razloga – od pozicije na kojoj radimo, do ljudi sa kojima radimo. Negativna atmosfera u radnom okruženju, rokovi koji pritiskaju, sitni i krupni propusti koji sa sobom nose sate truda – sve ovo stvara nezadovoljstvo.

Kada izađemo na ulicu, učestvujemo u saobraćaju u kome su svi nervozni, na šalterima čekamo redove, plaćamo račune i kalkulišemo kako da platu “rastegnemo” do prvog u mesecu. Retki susreti sa nasmejanim ljudima ukazuju na opšte stanje u društvu i deluju prilično demotivišuće na nas. 

Dolazimo kući iscrpljeni i nemamo vremena za ono što nas čini ispunjenim – za društveni i porodični život. Nemamo vremena za hobije, treninge i kvalitetnu ishranu. Život se svede na polovične kompromise, na “sutra ću” ili “ima vremena”. 

Sve se vrti u krug, kvalitet života opada, a nezadovoljstvo se gomila tokom cele godine.

Izazov Nove godine je da postanemo bolji u sopstvenim očima, da probamo da nađemo balans svih obaveza na svakodnevnom nivou, da povratimo samopouzdanje i iskru koju smo vremenom izgubili. 

Promeniti sebe znači voleti sebe.

Najčeće kada razmišljamo o promeni, na um nam padaju velike odluke – promena posla, preseljenje, putovanje i slično. Ali, do velikih promena se stiže malim koracima.

Nijedan veliki pronalazak nije otkriven preko noći, niti su životne odluke donete tek tako. Najčešće, ključnim promenama u našim životima prethode meseci malih pomaka u pravom smeru, koji ukazuju na pravi put napred. 

Za početak – pokušajmo da sebe usrećimo: kroz sitnice. Nakon posla i tenzije u saobraćaju nekada je dovoljno da se opustimo uz neki dobar film, kafu sa prijateljima ili igru sa decom. Možda će par stranica omiljene knjige da nas vrati u vreme kada smo je prvi put čitali ili će stavljanje olovke na papir da nas poštedi potiskivanja osećanja. 

Negujmo strpljenje u radu sa drugim ljudima, jer ono se uvek isplati. Nađimo vremena za sebe, za lično usavršavanje, kurseve, nove jezike, spremanje kvalitetne hrane i fizičke aktivnosti jer je to investicija na duge staze. Krenimo od jedne stvari, pa polako pronađimo mesta i za sve ostale. Sitnica po sitnicu, sat za satom.

A onda, potpuno spremni, zakoračimo i u velike promene. 

Masaža – nova navika u 2020.

Uz mnogobrojne okidače stresova i anksioznost koja nas prati, masaža predstavlja utočište svakog ko želi da sebi pokloni mir i balans. Jedan je od načina za potpuno opuštanje, ganjanje loših misli i oslobađanje od bola. 

U potrazi za načinima opuštanja i relaksacije, masaža se obično nađe na vrhu spiska. Pre svega predstavlja vreme za nas, izdvojeno za ljubav prema sebi i svom telu. Pruža nam priliku da se suočimo sa svakodnevnim problemima i pustimo ih da ostanu u prošlosti. Način je postizanja balansa.

Jedna relax masaža celog tela može nam vratiti ravnotežu poremećenu u toku dana ili čitavog perioda. Svaki mišić će nam biti zahvalan, dok će tenzija, za koju možda nismo ni znali da je tu, nestati.

Topli čaj, stručni terapeut i aromaterapija teraju naše telo i duh da se osećaju zdravije i spremnije za borbu sa novim problemima. Taj trenutak je samo za nas, bez mobilnih telefona, uz nežnu muziku i toplu prostoriju u kojoj se osećamo sigurno.

Pokloniti sebi takav osećaj u današnje vreme je neprocenljivo. Pokloniti sebi takav osećaj znači voleti sebe.

Nauči da voliš sebe u Zenu.

Kako bi nam omogućio da budemo ono što zaista jesmo, Zen je pripremio svakojake tretmane.

U zimskim danima najbolje je opredeliti se za toplu relax masažu celog tela ili masažu vulkanskim kamenjem – pojedinačno ili sa nekim koga volimo.

Nekada je i samo relax masaža leđa dovoljna da neprijatni bolovi u vratu i leđima odu, ali i ako se to ne desi, program terapeutskih masaža je tu da priskoči u pomoć.

Na kraju krajeva, za koji god program se odlučili, znamo da idemo u pravom smeru i ispunjavamo deo izazova koji 2020. sa sobom nosi.

Nauči da voliš sebe ove godine – pokloni sebi Zen!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

eighteen − 6 =